Voorwaarden voor een gezonde nachtrust

Voor een perfecte nachtrust en een ontspanning van gewrichten, botten en spieren over de gehele opppervlakte gelijkmatig gedragen wordt in een houding die de natuurlijke krommingen van de rug ondersteunt. De ideale houding 's nachts is die waarbij de wervelkolom in de zijligging recht ligt. In de rugligging dient het lichaam zo gedragen te worden dat de natuurlijke S-vormige kromming behouden blijft. Hoe harder het ligvlak is, hoe meer weerstand het biedt tegen indrukking. De hardheid van het ligvlak bepaalt de druk die het hoofd, de schouderbladen, de lenden en vooral het bekken en de hielen tijdens het slapen ondervinden.

Matrassen

De matras moet het lichaam tijdens de slaap ondersteunen. Zij moet veerkrachtig zijn en die veerkracht blijven behouden om de lichaamsdruk op te vangen en te verdelen. Zij moet bovendien het transpiratievocht kunnen opnemen en het door verdamping weer kunnen afvoeren.

Veel soorten matrassen hebben een zachtere en hardere uitvoering. Hoe groter de inzakking van de schouders en het bekken, des te beter is de matras aangepast om de wervelkolom in de zijligging recht te houden en de S-curve in de rugligging te ondersteunen.

Een te zachte matras maakt dat het lichaam te veel wegzakt, wat rugklachten kan opleveren. Ook een te harde matras kan last veroorzaken doordat zij onvoldoende ondersteuning geeft aan de rug en heupzone. Zij kan tevens een te grote druk veroorzaken op een aantal drukpunten en zo voor ongemak zorgen.

De meeste mensen slapen op hun zij. Op een te harde of een te zachte ondergrond wordt de ruggengraat in die houding echter aanzienlijk gekromd. De wervelkolom wordt daarbij aan een aantal trek- en duwkrachten onderworpen die een schadelijke invloed kunnen hebben.

Matrasdragers

Bij een goede ondersteuning doet de matras het fijne werk en de matrasdrager of bedbodem het zware. De matrasdrager is de basis voor een goede ondersteuning. Deze kan opgebouwd zijn uit : springveren, spiraaldraadmatten, gevlochten staaldraadmatten, spaanderplaten, planken en lattenbodems, met of zonder kantelbare latten en al dan niet in hoogte verstelbaar. Elke matrasdrager heeft zo zijn voor- en nadelen:

Lattenbodems met verende latten, ondersteunen het lichaam goed en vangen de bewegingen goed op.

Het waterbed vult de lichaamskrommingen goed op en geeft daardoor een goede ondersteuning.

Bedbodems met springveren kunnen een goede indrukbaarheid ter hoogte van de schouders en het bekken bieden. Men kan ze met elke matrassoort samen gebruiken, wat een groot voordeel is. Zij hebben ook een goede vochtregulatie.

Matrasdragers uit dooreengevlochten spiraalveren of staaldraad vormen een soort hangmat. De spiraaldraadmat biedt meer vering dan de staaldraadmat. In een hangmat vertoont het bekken de neiging meer door te zakken dan de andere delen van het lichaam. Hierbij kan in zijligging een zijwaartse kromming van de wervelkolom tot stand komen, waardoor rugpijn kan ontstaan.

Bij bedbodems uit planken of starre latten kan alleen de matras voor een goede ondersteuning zorgen. Het lichaamsgewicht en de -bouw dienen zich hiertoe te lenen. De kans op rugpijn bij het slapen op een dergelijke matrasdrager is duidelijk hoger dan in de andere gevallen.